SINT GERMANUS

Oktober is de Rozenkransmaand 
Tijdens de weekvieringen wordt de rozenkrans gebeden om 8.40 uur in de winterkapel Germanus.
 

...

Lees meer

BIDDEN MET PSALMEN (1) SINT-MARGRIETE-HOUTEM

Vincent Van Gogh Sterrennacht

Tot zondag 4 oktober, feest van Sint-Franciscus, loopt de tijd waarin de christenen door Paus Franiscus uitgenodigd worden bijzonder te bidden voor het behoud van de Scheppinjg. Wij geven u een vertaling van het graaggezongen lied ‘Grosser Gott wir loben Dich’.
 

...

Lees meer

FERM OPLINTER

Yoga: donderdag 1 en 8 oktober. Lesgever Paul Hillaert. Turnzaal school ‘De Wijsneus’ om 19.30 of 20.45 u.

...

Lees meer

Space for Grace

Space for Grace is een programma dat zich richt op het vitaliseren van katholieke geloofsgemeenschappen door het ondersteunen en stimuleren van innovatieve projecten. Porticus werkt hiervoor samen met het Interdiocesaan Pastoraal Beraad, dat het innovatieplatform organiseert, en met het Academisch Centrum Praktische Theologie van de K.U.Leuven en Hefboom vzw. Het vindt gelijktijdig plaats in Nederland en Duitsland. Deelname aan het learning communityprogramma duurt één jaar en bestaat uit achttal bijeenkomsten, waarvan een viertal online, met inspiratie, uitwisseling en verdiepende trajecten. Het bevat daarnaast een externe evaluatie & monitoring. Je project kan solliciteren voor een financiële bijdrage tot €30.000. Het eerste werkjaar werden een 17-tal projecten geselecteerd, een boeiende mix van projecten uit Vlaanderen en Brussel.

Meer weten? Kom naar een van de online intromeetings van Space for Grace
donderdag 17 september om 19.30 u. of woensdag 30 september om 19.30 u.
Meld je aan via www.spaceforgrace.be
of download hier de folder
Raf Lust
Projectcoördinator Space for Grace
raf.lust@spaceforgrace.be
32 479/299.312

...

Lees meer

VORMELINGEN SINT-GERMANUS

Belangrijk: donderdag 24 september om 17.00 uur catechese gebedsdienst voor de vormelingen in de kerk. Let op voor zowel groep A als groep B.
Zondag 27 september is er Vormsel viering om 9.30 uur voor groep A en om 11.45 uur voor groep B.

...

Lees meer

FERM OPLINTER

De coronamaatregelen maken ons duidelijk hoe hard we sociale contacten nodig hebben. Bij Ferm Oplinter voelen we dat eens te meer. We schrapten heel wat activiteiten en missen jullie steeds harder. Daarom planden we voor het najaar enkele coronaproof activiteiten. We zetten in op beweging, creativiteit en omgaan met je smartphone. Belangrijke pijlers in deze tijden.
En ja, het programma is veel minder uitgebreid dan anders. Zo kunnen we het Ontbijtbuffet, de Pannenkoekendag, onze kooklessen en ook het Kerstfeest niet veilig organiseren. Heel erg jammer. Maar als we nu samen ons best doen, kunnen we volgend jaar extra hard genieten van elkaar. Laten we daar samen voor gaan!
Yoga voor iedereen

Wij starten met een nieuwe 13-delige yogareeks. Paul Hillaert leert ons hoe we ons lichaam en onze adem beter leren beheersen en zo ook onze geest vrij maken. Elke donderdag van 17 september tot en met 17 december, niet in de herfstvakantie. Er is een les om 19.30 en om 20.45 u, in de turnzaal van VBS De Wijsneus. Wegens corona telt elke les maximaal 15 personen. We verluchten de zaal en houden voldoende afstand. Als je je ziek voelt, blijf je voor de zekerheid best thuis. Mensen in een risicogroep schatten zelf in of ze veilig kunnen deelnemen.
 

...

Lees meer

JEUGDBAND OPLINTER

De proeflesjes muziekinitiatie voor de  kinderen zijn begonnen. U kan nog komen op dinsdag 22 en 29 september. Er zijn ook lesjes om te helpen een instrument kiezen om (later) in de jeugdband mee te spelen. Inlichtingen in ons lokaal Sinterviven, Neerlintersesteenweg.

...

Lees meer

K.L.J. OPLINTER

Wegens omstandigheden is de startdag verplaatst naar zondag 20 oktober. Het kamp is al even achter de rug. We vliegen er opnieuw in, en nodigen alle kinderen tussen 6 en 16 jaar uit om te komen meespelen bij de leukste jeugdbeweging van Oplinter en omstreken, van 9 tot 17 u. Door de coronacrisis zal onze startdag er wat anders uitzien dan gewoonlijk, maar het staat vast dat het weer een boeiende belevenis zal worden.

...

Lees meer

JEUGDBAND OPLINTER

Ondanks de voortdurende zorg omwille van de veiligheidsmaatregelen is het een aangenaam muziekkamp geworden in Watou.
Er zou begin dit werkjaar een contact worden georganiseerd voor ouders die hun kind wensen in te schrijven en voor de kinderen zelf. Op het ogenblik dat deze tekst naar de drukker gezonden wordt, weten we nog niet of die ontmoeting doorgaat.

...

Lees meer

Liturgische vieringen in de pastorale zone

...

Lees meer

FERM HAKENDOVER-WULMERSUM

Samen met de Landelijke Gilde wekelijkse fietstocht op woensdag om 19 u aan de kerk.

...

Lees meer

FERM HAKENDOVER-WULMERSUM

Samen met Landelijke Gilde fietsen elke woensdag vertrek om 19.00 u aan de kerk
 

...

Lees meer

HARMONIE OPLINTER

We kunnen niet elke vrijdag bijeenkomen en herhalen in ons lokaal Sinterviven. We kunnen wel elke vrijdagavond om 20 u muziek spelen, speciaal voor de zorgverleners en alle andere mensen die hun steentje bijdragen (leerkrachten, vrijwilligers, mensen die werken in supermarkten enz...) en ook gewoon om iedereen een hart onder de riem te steken. Bedankt aan hen die al meegedaan hebben. Een warme oproep aan alle muzikanten om elke vrijdag live een miniconcertje (of langer mag ook) te spelen. We stellen aangepaste muziek voor, zoals bv ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy (tekening) of ‘Song for Health’ van Steven Verhelst. Hiermede sluiten wij aan bij de ’Hou vol, Wuhan’ gezangen in China, of de balkonconcerten in Milaan tijdens de pestepidemie van 1576. Zet je raam open en laat met de klanken het gevoel van vertroosting en samenhorigheid gedragen worden door de wind. Zo zorgen we dat we niet moeten leven in ‘a ghost town’, een spookstad. Want als er één ding zeker is, dan is het dat een leven zonder muziek voor ons toch moeilijk voor te stellen is.
 

...

Lees meer

GODDELIJKE ZALIGMAKER HAKENDOVER

Kruisoplegging van de vormelingen

Op zondag 8 maart vierden 31 kandidaat-vormelingen de kruisoplegging. De catechisten Lieve Vandervelde en Liesbeth Dumont zijn sinds het begin van het catechesejaar “ op tocht” met hen.
Katleen wouters zorgde voor een mooie viering met aangetaste teksten en muziek.
Door de maatregelen met betrekking tot de coronacrisis heeft het aartsbisdom de nieuwe datum voor het H.Vormsel vastgelegd op zondag 4 oktober 2020. 

Datum eerste communie
De eerste communie met Pinksteren werd afgelast door de maatregelen in het kader van de coronacrisis. De nieuwe datum werd vastgelegd op zondag 20 september 2020.
 

...

Lees meer

FERM/KVLV OPLINTER

Het coronavirus houdt ons allemaal in z'n greep. Daarom besloten we bij Ferm Oplinter om ook alle activiteiten van april te annuleren. Heel jammer, maar we weten ook waarom we best opletten. Samen kunnen we dit virus indijken, samen geraken we er wel. Blijf intussen goed zorgen voor jezelf en voor elkaar. Beweeg, trek naar buiten, kook lekker en gezond, bedank iedereen die zich nu extra inzet voor ons en wees ferm.
 

...

Lees meer

SAMANA VISSENAKEN

Het paasfeest  voorzien op woensdag 1 april is afgelast omwille van coronavirus..

...

Lees meer

FEMMA SINT-MARGRIETE-HOUTEM

Kookles en filmavond gaan niet door. Voor de wandeling in april is het afwachten.
 

...

Lees meer

ACTIVITEITEN OPLINTER

Bij het ter perse gaan weten wij dat de yogalessen van KVLV/Ferm gestopt zijn en dat de kooklessen niet doorgaan. De overige organisaties (Landelijke gilde, KLJ, Harmonie, Samana, zangkoor) zijn nog in beraad. Om geen verwarring te zaaien zullen we dus niets aankondigen.
 

...

Lees meer

FERM/KVLV – VISSENAKEN

Alle activiteiten afgelast tot 3 april
 

...

Lees meer
27/09/2020

VORMSEL EN EERSTE COMMUNIE ST.-GERMANUS

Op zondag 27 september vierden 85 jongens en meisjes hun vormsel.
Ook aan alle vormelingen en hun familie een dikke proficiat.
 

...

Lees meer
30/09/2020

CATECHESE ST.-ODULPHUS BOST

Op woensdag 30 september 2020 worden de vormelingen van Bost verwacht om 16.00 u. in de H. Hart kerk. Allen aanwezig het is belangrijk.

...

Lees meer
30/09/2020

VORMSEL TIENEN NOORD

Woensdag 30 september om 18.00 uur gebedsmoment voor de vormelingen van Tienen Noord in Sint-Germanus.
 

...

Lees meer
01/10/2020

PAROCHIAAL KOOR GRIMDE

Donderdag 1 okt: om 16 u. repetitie in de kerk. Iedereen welkom!
 

...

Lees meer
01/10/2020

PAROCHIAAL KOOR GRIMDE

Donderdag 1 okt.: om 16 u. repetitie in de kerk. Iedereen welkom!
 

...

Lees meer
01/10/2020

VZW VPW DEKENAAT TIENEN

Donderdag 1 oktober Raad Van Bestuur om 19.30 uur in PC Kabbeek.
 

...

Lees meer
03/10/2020

VORMSEL OPLINTER

Het Vormsel dat voorzien was in mei dit jaar, werd uitgesteld tot 3 oktober omwille van corona en zal plaats hebben in de Sint-Germanuskerk te Tienen, om die viering zo veilig mogelijk te laten doorgaan, volgens de opgelegde regels van de overheid. Alleen het beperkt aantal familieleden die vooraf werden ingeschreven worden toegelaten.
Zoals in 2019 zal er voor de twaalfjarigen geen dubbele viering meer zijn, maar alleen het Vormsel zelf, voor enkele parochies samen. Dat zal in de toekomst zo blijven. In de ons omringende parochies is men al langer overgestapt naar één viering.

...

Lees meer
03/10/2020

VORMSEL TIENEN-NOORD

Aan meisjes en jongens van Kumtich, Oplinter en Vissenaken wordt het Vormsel toegediend door zonepastoor Hardiquest op zaterdag 3 oktober om 16.30 u in de kerk Sint-Germanus, tijdens een sobere plechtigheid waar alleen enkele uitgenodigde familieleden toegelaten zijn, omwille van de corona-maatregelen. 
Voor de vormelingen zelf alleen is er een laatste les met viering en praktische regeling woensdag 30 september om 18 u in die kerk.
 

...

Lees meer
04/10/2020

Bokkenrijder

Met enige vertraging gaat ons jaarprogramma voort. We zullen wel een aantal regels in acht moeten houden: mondmasker dragen, afstand houden en onze handen ontsmetten of wassen. 
We beginnen met buitenactiviteiten. Misschien was je erbij vorige zaterdag 19 september: een avondwandeling naar de Viandra. Met fluo-vestje en pillamp om goed zichtbaar te zijn.
Wandeling
Zondag 4 oktober doen we onze wandeling van februari. Die kon toen niet doorgaan wegens storm. We komen samen om 13 u aan het Centrum en rijden van daar verder naar Grazen. Langs kleine, soms onverharde wegen verkennen we de ruime streek rond de kerk. We gaan langs een indrukwekkende boerderij, een watermolen… Ook de resten van een oude abdij krijgen we te zien. Je hoort ter plaatse waarom dit de bokkenrijders-wandeling wordt genoemd. Afstand ong. 6 km langs rustige wegen.
En verder
Turnen; macramé; potje breken potje (betalen?) maken; kerstfeest. Als alles goed gaat, tenminste. Wij verwittigen jullie tijdig van benodigd- en omstandigheden.
 

...

Lees meer
04/10/2020

KLJ OPLINTER

Zondag 4 oktober teambuilding (groepsopbouw) voor vendel 1 (Bietels) en vendel 3 (Nestorekes).
Hoogtepunt dit jaar wordt het spetterend kamp van 11 tot 21 juli (voor de kleinsten tot 18 juli) te Lille in de Antwerpse Kempen (niet te verwarren met Lille/Rijsel in Frans-Vlaanderen).
Volgende week krijgt u echo’s over de startdag.

...

Lees meer
04/10/2020

DOOPVIERINGEN IN GERMANUS

Zondag 4 oktober doopvieringen in Germanus.
 

...

Lees meer
04/10/2020

VORMSELVIERING PAROCHIE ST.-ODULPHUS BOST EN PAROCHIE GODDELIJKE ZALIGMAKER HAKENDOVER

Door corona werden de communies in het voorjaar uitgesteld naar het begin van het schooljaar 2020-2021. Onlangs beslisten de bisschoppen in samenspraak met de overheid dat -mits het naleven van de nodige veiligheidsmaatregelen - de communies mogen plaatsvinden in de maand september en oktober. Op zondag 04 oktober 2020 om 11.30 u. ontvangen 16 vormelingen uit Bost en 30 vormelingen uit Hakendover het vormsel. Door het hoge aantal vormelingen dienen zij uit te wijken  naar de H. Hartkerk te Tienen. Alleen de gezinsbubbel, dit is mama, papa, broer(s) en/of zus(sen) van de vormeling kunnen meevieren in de kerk. Overige familieleden en andere kerkgangers kunnen we tijdens de vormselviering niet toelaten daar de nodige afstand tussen de bubbels dient bewaard te worden. Wij rekenen hiervoor op eenieders begrip.

...

Lees meer
04/10/2020

FEMMA SINT-MARGRIETE-HOUTEM

Wandeltocht zondag 4 oktober
We komen samen om 13 u. aan het Centrum en rijden van daar verder naar Grazen. Langs kleine, soms onverharde wegen verkennen we de ruime streek rond de kerk: een indrukwekkende boerderij, een watermolen, de resten van een oude abdij… Je hoort ter waarom dit de bokkenrijders-wandeling wordt genoemd. Afstand ong. 6 km.
 

...

Lees meer
05/10/2020

LANDELIJKE GILDE OPLINTER

Bestuursvergadering maandag 5 oktober om 20.30 u. in het P.C. Omdat we de nodige onderlinge afstand moeten bewaren: in de kleine zaal. Over de geplande activiteiten eind dit en begin volgend jaar.
 

...

Lees meer
07/10/2020

PC KABBEEK

Woensdag 7 oktober Bijbelavond in PC Kabbeek om 19.45 tot 22.15 uur.
 

...

Lees meer
11/10/2020

SAMANA HAKENDOVER-WULMERSUM

Op 11 oktober is het “dag van de chronische zieken” of nationale ziekendag. Wij nodigen onze leden uit om de viering van 9.30 uur bij te wonen .De thuisgebonden zieken krijgen een geschenkje.

...

Lees meer
19/10/2020

HOE WERKT HET VATICAAN? DE PRAKTISCHE VERNIEUWINGEN VAN PAUS FRANCISCUS.

Maandag 19 oktober 2020 om 19.30 uur
Spreker: JAN DUMON
Professor emeritus aan het Grootseminarie Congo -Ere-studentenpastor Leuven
Jan Dumon was jarenlang actief in het Vaticaan en kent dus het reilen en zeilen aldaar. Met open blik op de tekenen van de tijd en een realistische en kritische kijk op de kerk van vandaag, maakt hij ons wegwijs in het doolhof van het Vaticaan. 
 

...

Lees meer
04/11/2020

RODE KRUIS IN SCHAKEL

Woensdag 4 november in OC Schakel Withuisstraat 22 bloedinzameling van 18 u. tot 20.30 u.
Je bent van harte welkom. 
Info: bloed@rodekruis.be of 0800/77700
www.bloedgevendoetleven.be

...

Lees meer
29/11/2020

DE BETEKENIS VAN MARIA VOOR DE HEDENDAAGSE KERK

Zondag 29 november 2020 om 15.00 uur
Spreker: Mgr. KOEN VANHOUTTE
Hulpbisschop Mechelen-Brussel
We stappen met Maria de advent binnen. Zij neemt in deze voorbereidingsperiode op Kerstmis een prominente plaats in. Mgr. Vanhoutte toont ons welke plaats Maria nog heeft in onze kerk anno 2020.

...

Lees meer
21/03/2021

WAT BEZIELDE JUDAS ISKARIOT?

Zondag 21 maart 2021 15.00 uur
Spreker: LUC DEVISSCHER
Bijbelexpert en journalist
Het verraad van Judas Iskariot maakt hem tot een van de minst populaire figuren uit de Bijbel.  Luc Devisscher kruipt in zijn huid om dit te exploreren. Zit er geen Judas in ieder van ons?

...

Lees meer
29/04/2021

IEDEREEN GELOOFT

Donderdag 29 april 2021 19.30 uur
Spreker: LUK VANMAERCKE
Hoofdredacteur Kerk en Leven
In zijn laatste boek “Iedereen gelooft” stelt Luk Vanmaercke dat je, voor alles wat in het leven echt van tel is, aangewezen bent op geloven. “Geloven” en “zeker weten” gaan niet samen. Daarom is geloven zoveel moeilijker dan weten. Hoe het toch te doen?

Jan Abts

...

Lees meer

CONTACTEER ONS